Elke dag een draadje... community art in quarantaine

Nu voor velen van ons de dagelijkse werkzaamheden sterk zijn veranderd - of misschien wel geheel zijn weggevallen - blijkt het hard nodig om een zinvolle dagbesteding te zoeken. Gelukkig zijn er heel wat initiatieven die uitnodigen tot creativiteit en vrolijkheid én die je thuis lekker kunt oppakken. Ook op het gebied van textiel dienen zich projecten aan die vragen om een helpende hand. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Tekst: Hedda Treffers

In deze rubriek vind je projecten op het gebied van textiel die momenteel lopen en waar je een steentje aan kunt bijdragen. Heb je zelf een textiel initiatief dat je wereldkundig wilt maken en waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken? Mail dan de volledige informatie en een goede foto naar hedda@dedoelenpers.nl.

Vuelta breien

Het voelt ineens als iets uit een ver grijs verleden: wielerrondes. Bijvoorbeeld de Vuelta - Ronde van Spanje - die dit jaar in Breda zou starten. Of dat doorgaat is nog niet bekend, maar het community-art project ter gelegenheid hiervan, loopt in ieder geval door. Modeontwerper Maurice Spapens bedacht een spectaculair plan. Samen met inwoners van Breda wil hij een aantal monumentale rode wielertruien breien die vanaf 13 augustus aan de muur van het Spanjaardsgat - de waterpoort in Breda - komen te hangen. De breibijeenkomsten in Stedelijk Museum Breda zijn uiteraard afgelast, maar de oproep om thuis lapjes te breien staat nog altijd. Alle kleuren rood zijn welkom. De lapjes moeten met acryl gebreid of gehaakt worden en 21 x 30 cm groot zijn.

> Lees meer over dit project

100.000 bomen en een bos van draad

In het nieuwste nummer van TxP besteedden we al aandacht aan het kunstproject '100.000 bomen en een bos van draad'. Organisator Sara Vrugt startte dit grote 'borduurproject voor iedereen' in de pre-coronatijd en vond veel bijval en enthousiasme.
Aangezien samen borduren op dit moment uitgesloten is en om ervoor te zorgen dat het bos toch kan blijven groeien, heeft Sara met haar team thuis-borduurpakketjes gemaakt die je kunt bestellen. Op haar website lees je hoe én kun je een filmpje bekijken waarin ze alles toelicht. En om Sara nog maar even te citeren: zorg intussen goed voor jezelf en je naasten zodat we hopelijk snel weer veilig en gezond kunnen samenwerken!

> Lees meer over dit project

Love Blooms

Als docent Beeldende Kunst & Vormgeving in opleiding bedacht Mirjam Peppelman-Roelofs het project #LoveBlooms. Naast Social Distancing is Mirjam pleitbezorger van Social Connecting. Dit uit zich in samen één kunstwerk maken van geborduurde bloemen. Door thuis - op afstand van elkaar - een bloem te borduren en deze vervolgens naar haar op te sturen, kan men verbinding maken via het garen. Het resultaat van alle afzonderlijke bloemen is uiteindelijk een bont boeket met bloemen.

Het eindresultaat wil Mirjam graag verder verspreiden in de vorm van een kaart. Deze kaart kan naar veel mensen gestuurd worden die daar weer van opfleuren. Doe je mee?

> Lees meer over dit project

 

Textiel Plus Wedstrijd 2020

Dit jaar lanceren wij de derde editie van de Textiel Plus Wedstrijd! Het thema van dit jaar is: “Ode aan de natuur: upcycle!”. Doe mee en maak kans om geëxposeerd te worden tijdens het Textiel Plus Festival, dat van 12 t/m 14 november 2020 plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch. De jury- en publiekswinnaar krijgen een publicatie in dit magazine én op onze website.

> Lees meer over dit project

0 items | € 0

Wil je elke woensdag per mail twee artikelen over textielkunst ontvangen?

Nieuwsbrief