"Weven: Stubenitsky Code": voer voor nieuwsgierige handweefsters

Op het eerste gezicht is het boek Weven: Stubenitsky Code van weefster Marian Stubenitsky geen boek voor bangeriken. De gedetailleerde technische grafieken en de met haast machinale precisie handgeweven proefjes zijn indrukwekkend. Maar de avontuurlijke weefster, onvermoeid zoekend naar nieuwe ontwerpen, zal alleen maar de uitdaging en duizenden duizelingwekkende mogelijkheden zien.

Tekst: Monika Auch

In een interview zegt Marian Stubenitsky: “Ik zou het geweldig vinden als lezers geïnspireerd raken en zelf patronen gaan ontwerpen. Ik geef ze uniek materiaal voor elk niveau van kennis om dit onontdekte gebied in de handweverij te exploreren.”

“Het boek geeft de individuele weefster de creatieve vrijheid om zelf materiaal, textuur, kleur en gevoel aan de proefjes toe te voegen.”

Bindschachten en patroonschachten

Stubenitsky publiceerde in 2014 het allang uitverkochte boek: Weven met Echo en Iris. De recente uitgave is een fantastische Do It Yourself-gids, waar het grootste deel, technisch gesproken over 1 bind- en 2 patroonschachten gaat. Patroonschachten bepalen het dessin, het patroon in een geweven stof, en kunnen afhankelijk van het aantal schachten rijkere dessins en zelfs gedetailleerde afbeeldingen zoals bij het damastweven mogelijk maken. De bindschachten zorgen voor het vastzetten van draden zodat geen onnodig lange lussen ontstaan.

Meesterlijke ontwerpen

Met de redelijk eenvoudige weeftechniek van 1 bind- en 2 patroonschachten begon het onderzoek van Stubenitsky. Aan de afbeeldingen is ook voor de leek te zien dat technische beperking meesterlijke ontwerpen voort kan brengen. Later heeft Stubenitsky mogelijkheden met 1, 3 of 5 patroonschachten eraan toegevoegd. Met de sympathieke aanpak van een echte pedagoog licht ze toe: “Ik heb bij alle technieken rekening gehouden met beginnende weefsters, of met getouwen met maximaal 8 schachten, zodat er letterlijk voor elk wat wils is.”

Denkmodus

Een gestructureerde denkmodus en hulp van collega-‘nerds’ waren nodig om dit alles in een boek bij elkaar te brengen. De ontwikkeling van gebruiksvriendelijke weefsoftware en computergestuurde weefgetouwen voor zowel de handweverij alsook de machinale productie maakt het ontwerpen een stuk eenvoudiger. Voorwaarde is nog steeds een gedegen kennis van technieken en materialen. Weven: Stubenitsky Code sluit hierop aan.

Creatieve vrijheid

Het is een heldere, Nederlands- en Engelstalige publicatie. Er is een ter zake doende inleiding en uitleg van technische termen. De lay-out is strak, met computergrafieken, technische tekeningen en kleurenfoto’s van geweven proefjes. De proeven zijn in rustige kleuren met niet-gestructureerde garens geweven om de aandacht niet af te leiden van de technische informatie. Deze aanpak geeft de individuele weefster de creatieve vrijheid om zelf materiaal, textuur, kleur en gevoel eraan toe te voegen. De auteur zegt: “Je kunt het als een receptenboek gebruiken en patronen kopiëren, maar als je de eerste hoofdstukken doorneemt en begrijpt, dan kun je zelf gaan ontwerpen.”

Weven: Stubenitsky Code omvat 200 pagina’s en is voor € 44,50 (excl. verzendkosten) te bestellen bij Marian Stubenitsky.

> Lees hier hoe je “Weven: Stubenitsky Code” kunt bestellen

0 items | € 0

Wil je elke donderdag per mail een artikel over textielkunst ontvangen?

Nieuwsbrief