Snelbinders en schommeltouw van mensenhaar. Sanne Visser maakt het.

Sanne Visser (1992) is genomineerd voor de New Material Award 2018, een prijs voor innovatief en duurzaam materiaalgebruik en onderzoek in diverse design- en kunstdisciplines. Voor haar innovatieve en duurzame onderzoeksproject The New Age of Trichology deed Sanne onderzoek naar functionele toepassingen voor haarafval met een focus op de hoge trekkracht van haar.

Tekst: Edith Rijnja

Waar komt je fascinatie voor haarafval vandaan?

“Al tijdens mijn studie aan de Willem de Kooning Academie was ik geïnteresseerd in afvalmaterialen. Als afstudeerproject maakte ik een autonoom werk uit diverse soorten afval. Ik gebruikte schapenwol, hennepvezels en mensenhaar maar ook denimafval. Omdat ik steeds meer belangstelling kreeg voor toegepaste kunst, design, innovatie en duurzaamheid, meldde ik me aan voor de tweejarige master Material Futures aan de Central Saint Martins in Londen. In het tweede studiejaar richtte ik me op hergebruik van menselijk haarafval.”

“Mensenhaar is flexibel, lichtgewicht, olieabsorberend en heeft een hoge trekkracht. Dat laatste vond ik vooral interessant.”

Wat opvalt in je werk is het draagvermogen van mensenhaar.

“Ik onderzocht de eigenschappen en kwaliteiten van mensenhaar. Het is flexibel, lichtgewicht, olieabsorberend en heeft een hoge trekkracht. Dat laatste vond ik vooral interessant. Hoe kan ik trekkracht optimaal gebruiken zonder andere toevoegingen.”

Je hebt je project The New Age of Trichology genoemd naar de wetenschap over haar en hoofdhuid.

“Haarafval als gebruiksmateriaal is in onze maatschappij nog niet gangbaar. Er is natuurlijk al eerder met haar gewerkt; vaak autonomer of als statement. Ik wil laten zien hoe wij opnieuw onze grondstoffen en vooral onze afvalstoffen kunnen toepassen.”

Hoe verwerk je het haarafval?

“Een spinner spint het materiaal handmatig tot garen. Ik gebruik nu voornamelijk Aziatisch haarafval. Uit onderzoek bleek dat dit het sterkst is. Met het garen kun je veel kanten op, zoals weven, breien, haken en touw maken. Voor dat laatste heb ik vorig jaar een eigen machine ontwikkeld, speciaal toegepast op haar. Ik probeer nu ook een machine te maken zodat het spinproces sneller gaat.”

Hoe heb je de netten gemaakt?

“Macramétechnieken en de eeuwenoude knooptechnieken voor visnetten die ik mezelf eigen heb gemaakt.”

Hoe sterk is haartouw?

“Ik heb samples op trekkracht laten testen in een touwmakerij. De schommel kan ongeveer driehonderd kilogram aan voordat het touw breekt.”

Welke producten heb je tot nu toe ontwikkeld?

“Behalve het schommeltouw zijn dat uiteenlopende producten zoals snelbinders, een hondenlijn, schouderbanden, tassen en netten. De toepassingen zijn oneindig.”

Alle genomineerde materialen voor de New Material Award zijn van 20 tot en met 28 oktober 2018 te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in het Veemgebouw. Op zaterdag 20 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Hoofdbeeld: Sanne Visser, The New age of Trichology (foto: Tom Mannion).

> Naar de website van Sanne Visser

> Bekijk onze Textielroute Dutch Design Week 2018


0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief