Drie textiele innovaties genomineerd

New Material Award 2018 in het teken van hergebruik

Vandaag zijn de vijftien genomineerden voor de New Material Award 2018 bekendgemaakt. Kunstenaars, ontwerpers en architecten leverden voor deze editie een schat aan nieuw materiaal op basis van bestaande én ongebruikelijke grondstoffen. Dit jaar lijkt hergebruik de rode draad te zijn. Onder de genomineerden zijn er drie die innoveren op het gebied van textiele materialen. Een korte kennismaking met Sanne Visser, Alexander Marinus en Agne Kucerenkaite.

Tekst: Wouter de Vries

Sanne Visser

Voor haar project “The New Age of Trichology” onderzoekt Sanne Visser hoe het afval van mensenhaar kan worden hergebruikt en toegepast. Het project focust op de hoge trekkracht van haar. Op basis van ambachtelijke technieken heeft Sanne een methode ontwikkeld om van het haar touw te maken door het eerst te spinnen tot garen. Dit heeft ze gedaan in samenwerking met spinners, touwmakers en textielbewerkers. Ondertussen zijn hier al enkele producten uit voortgekomen, zoals klimtouwen, gehaakte tassen en schommels.

Alexander Marinus

Met zijn project “Hey Jute” wil Alexander Marinus ontdekken hoe we met – in plaats van tegen – de natuurlijke kwaliteit van jute kunnen werken om een hoogwaardig en sensitief product te creëren. Jute wordt volgens Marinus vaak “achter de schermen” gebruikt en maar weinig als esthetisch materiaal. “Ik ontdekte dat je de raw fibre droog kunt naaldvilten. Het resultaat is een sterk en licht vilt dat voor het eerst de unieke kwaliteit van jutevezels aanwendt: de vezellengte blijft intact.” Volgens de jury heeft het project potentieel binnen de designwereld maar ook op grotere, industriële schaal.

Agne Kucerenkaite

Met het project “Ignorance is Bliss” wil Agne Kucerenkaite industrieel metaalafval inzetten als pigment voor geweven textiel, porseleinen tafelgerei en keramische binnenmuurtegels. Niet-giftig metaalafval afkomstig van waterzuiveringsinstallaties gebruikt ze voor textiele toepassingen. Het verrassende daarbij is dat hoe meer de grondstof is verontreinigd, des te groter het potentieel is voor de ontworpen textiele objecten.

Bekendmaking winnaars

Alle vijftien objecten en materiaalstudies zullen te zien zijn tijdens Dutch Design Week Eindhoven (20-28 oktober 2018). Dan wordt ook bekendgemaakt wie de winnaar van de New Material Award 2018 is en welke genomineerde een fellowship aangeboden krijgt bij Het Nieuwe Instituut. De tweejaarlijkse New Material Award wordt georganiseerd door Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief