Matthew Harris coacht textielkunstenaars tijdens workshop “Tekenen in Textielkunst”

De Britse kunstenaar en textieldocent Matthew Harris gaf onlangs de driedaagse workshops “Tekenen in Textielkunst” bij de DIY Textile School in Amsterdam. Enkele deelnemende textielkunstenaars vertellen waarom ze meededen en wat de workshop hen heeft opgeleverd.

Tekst: Ginni Fleck en Hannah van Herk

Tijdens de workshop stelde Matthew Harris zich niet op als alleswetende leraar maar als coach langs de zijlijn. “Mijn lessen gaan niet over mij als kunstenaar”, zegt hij over zijn werkwijze. “De deelnemers staan centraal: hun talenten, hun stemmen, hun stijlen. Het is mijn taak om hen te helpen bij hun ontwikkeling in het kunstproces. Leren is iets wat leraar en student samen doen.”

“Breek uit je comfortzone, kijk en creëer!”

Ieders eigen werkstijl

In zijn lessen gaat Matthew ervan uit dat deelnemers zelf hun bronmaterialen meenemen. Deelnemers leren zich te ontwikkelen door op verschillende manieren naar hun schetsen te kijken en ze werkelijk tot hen te laten spreken. Daarnaast praat Matthew ook met alle deelnemers apart, stelt hij vragen over hun proces, en geeft hij begeleiding bij vervolgstappen. Elke deelnemer kreeg een andere opdracht, gebaseerd op diens eigen werkstijl.

Creatieve flow

“Onze textielgroep STIQS wilde heel graag met Matthew Harris werken, maar we konden hem helaas niet betalen”, vertelt STIQS-lid en textielkunstenaar Flox den Hartog Jager. “Toen DIY Textile School deze workshop aanbood, schreef ik mij meteen met een aantal andere STIQS-leden in. Voor mij persoonlijk was de workshop een manier om terug te komen in mijn creatieve flow, na een heel moeilijk jaar na het overlijden van mijn echtgenoot.”

Schetsboek en linnen

“Ik leer graag van nieuwe kunstenaars om mijn talenten te ontwikkelen”, vult STIQS-lid Gonny de Bekker Flox aan. Gonny nam rollen linnen mee als bron voor mark-making. Door vormen te herhalen met verschillende materialen, creëerde ze tijdens de workshop een intrigerende serie. Flox nam haar persoonlijke schetsboek mee als inspiratiebron, met verschillende tekeningen en ideeën van Dante. Ze vertrok met een serie borduurwerken waarmee ze verder kan. Zowel Gonny als Flox zullen hun werk tonen tijdens het Textiel Festival 2020 in Leiden.

Jezelf uitdagen

“Het is altijd belangrijk om als kunstenaar open te staan voor nieuwe kansen om te leren en jezelf uit te dagen je te ontwikkelen”, vertelt Jette Clover. Als lid van de Europese groep Quilt Art en docent bij DIY Textile School heeft zij als textielkunstenaar een sterke signatuur en eigen stijl. Daarom was het voor haar aanvankelijk een uitdaging om te werken volgens Matthews opvatting van mark-making. Uiteindelijk heeft Jette veel nieuwe experimenten in papier en textiel gemaakt en nieuwe manieren gevonden om brieven en tekst in haar collages te verwerken.

> Naar de website van DIY Textile School

Meer

De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
Catherine Hill borduurt teksten op dierbare herinneringen
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief