Hanneke van Broekhoven ontvangt eervolle vermelding Textiel Plus Wedstrijd 2019

Hanneke van Broekhoven kreeg tijdens het Textielplus Festival 2019 een eervolle vermelding voor haar inzending Ik ben er voor je. Haar passie is compassie, dat wil dit werk verbeelden: twee handen die in elkaar grijpen. De hand van degene die lijdt ligt onder, heeft rafels, losse draadjes en sleetse plekken en de stof is grauw. Bloed- en donkerrode garens suggereren beschadiging en pijn. De hand die troost wil bieden ligt bovenop, is lichter en zachter van kleur (sepia), roze draadjes versterken het liefdevolle gebaar. 

Tekst: Dorothé Swinkels

De kunstenaar draagt dit werk op aan alle vrijwilligers van De Luisterlijn, die er met hart en ziel zijn voor mensen die even een klankbord nodig hebben. Zij drukken zich met woorden en de klank van hun stem uit, hetgeen Hanneke heeft vertaald naar aanraking, de handen. Een hand wordt in haar beeld troostend op een andere gelegd. Zo wil zij nabijheid uitdrukken, het feit dat aanwezigheid alleen een enorme steun kan zijn voor een ander.

Binnenwereld

Kwetsbaarheid en levenskracht zijn thema's die Hanneke in haar recente werk, bij voorkeur 3D, bezighouden. "Ik ben geïnteresseerd in de menselijke psyche", vertelt Hanneke, "het lichaam en ook de handen drukken door houding, blik, mimiek en zelfs gelaatskleur zo veel uit van wat zich binnenin afspeelt. Ik probeer in mijn werk emoties vorm te geven." Een voorbeeld en inspiratiebron voor haar is kunstenaar Louise Bourgeois. Niet alleen omdat ze textielsculpturen maakte, maar ook omdat ze ongemakkelijke thema’s niet uit de weg ging. "An artist can show things that others are terrified of expressing", aldus Bourgeois.

"Handen drukken veel uit van wat zich binnenin afspeelt"

Metaal en stof

Aanvankelijk werkte Hanneke veel met ijzer, op een gegeven moment is zij dat gaan combineren met textiel. Hanneke: "Stof is heel geschikt om de kwetsbare huid – de grens tussen binnen- en buitenwereld – uit te beelden. Met metaal kan ik alleen grof werken, textiel kan ik naar mijn hand zetten. Metaal en stof complementeren elkaar nu. Ik begin zonder vastomlijnd plan, zonder schets." Dat kan zomaar resulteren in iets dat ze nooit had kunnen bedenken. Tijdens het maken van een werk komt ze steeds weer voor keuzes te staan, laat daardoor soms goede ideeën liggen, die weer de aanzet kunnen geven voor iets nieuws.

Filmpjes

"Ik heb nog veel te ontdekken in het ruimtelijk werken en sluit niet uit dat ik daarnaast ook weer ga tekenen, schilderen of borduren op het platte vlak. En ik loop al jaren rond met ideeën voor filmpjes, om transformatieprocessen te laten zien."

> Naar de website van Hanneke van Broekhoven

Meer

De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief