Expositie: de grafische wandkleden van Jan Hendrix in het Bonnefanten

Het lijken op het eerste gezicht houtskooltekeningen, de zwart-witte Jacquard-tapijten: The Yagul Tapestries van Jan Hendrix (1949). Pas van dichtbij onthullen zich de zachte materialen waarmee de monumentale wandkleden gemaakt zijn. Met de tentoonstelling “Tierra Firme” – die al eerder in Mexico te zien was – toont het Maastrichtse musuem Bonnefanten een overzicht van de in Nederland geboren kunstenaar, die sinds het eind van de jaren zeventig in Mexico woont. De expositie is nog te zien tot en met 26 april 2020.

Tekst: Sandra Mackus

Vasteland

De titel “Tierra Firme”, die in het Nederlands “vasteland” betekent, verwijst naar de (mythologische) natuur die centraal staat in alle werken van Hendrix. In zijn tapijten heeft hij in het bijzonder de vegetatie van de archeologische plaats Yagul in de Oaxaca-vallei getoond. “Je vindt in dat landschap het culturele litteken, het litteken van de mensheid, dat weer door de natuur wordt heroverd.” Doordat Hendrix vaak details van bomen, rotsformaties en gewassen weergeeft, krijgt zijn werk een abstracte kwaliteit. “Ik beweeg mij tussen representatie, figuratie en abstractie.”

“Ik beweeg mij tussen representatie, figuratie en abstractie.”

The Yagul Tapestries

Hoewel de tentoonstelling slechts drie bescheiden bovenzalen van het museum omvat, geeft het een goed inzicht in de grenzen van de grafische kunst, die door Hendrix worden opgezocht en overstegen. De meerderheid van de tentoonstelling bestaat dan ook uit tekeningen en drukwerk, maar het zijn vooral de vier Jacquard-kleden die de aandacht trekken. Om deze digitaal geweven tapijten te maken, werkte hij samen met het Europese bedrijf Factum Arte. Dankzij een speciale techniek konden Hendrix’ originele tekeningen naar een geweven tapijt worden vertaald. De werken werden hiervoor in België, op een bijna drie meter breed weefgetouw, gemaakt.

Twee tinten grijs

Het bleek een enorme uitdaging om de getekende zwart- en grijstonen naar stof te vertalen. Om het “grafische effect” na te bootsen is een combinatie van materialen gekozen – zijde, chenille en wol – om optimaal gebruik te maken van hun (matte of juist fluweelachtige) eigenschappen. Door daarbij dunne, beige kettingdraden aan de inslagdraden toe te voegen, alsmede gebruik te maken van twee tinten grijs, zijn de tapijten nauwelijks van tekeningen te onderscheiden.

Hoofdbeeld: zaaloverzicht expositie "Jan Hendrix: Tierra Firme" in museum Bonnefanten (foto: Manor Lux).

> Naar deze expositie

Meer

De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief