Expositie: 36 textielkunstenaars in Galerie De Kapberg

Op 27 juni start een expositie met werk van 36 textielkunstenaars in Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef. Textiel Plus sprak initiatiefneemster Flox den Hartog Jager.

Tekst: Wouter de Vries

Aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef ligt Galerie De Kapberg, gelegen naast de overblijfselen van het "Slot op den Hoef", eeuwen geleden een belangrijk Noord-Hollands machtscentrum. "De Kapberg" dateert uit de zeventiende eeuw en diende als opslagplaats voor hooi. Momenteel fungeert De Kapberg als galerie. Tot en met 8 juli is in de vier ruimtes van de galerie werk te zien van 36 textielkunstenaars.

De wereld in

Met de expositie wil Flox den Hartog Jager, die in oktober 2018 met Monika Auch de Biezenmortel Masterclass zal organiseren, voorzien in een behoefte. “Er bestaan in Nederland enkele korte textielopleidingen van twee tot vijf jaar”, vertelt ze. “Na zo’n opleiding moet je de wereld in, exposeren en kritiek krijgen, want daar leer je van. Het is echter makkelijker om in de Verenigde Staten of Frankrijk te exposeren dan in Nederland.”

Kunstenaarschap

En dat is jammer, stelt Flox. Er zouden hier in Nederland meer mogelijkheden moeten zijn om je werk in te kunnen sturen ten behoeve van exposities. Flox: “Mag je exposeren, dan weet je dat je serieus wordt genomen. Wordt je werk niet gekozen, dan dien je een serieuze onderbouwing te krijgen aan de hand waarvan je je werk kunt verbeteren. Dat is goed voor de ontwikkeling van je kunstenaarschap.”

“Je moet de wereld in, exposeren en kritiek krijgen, want daar leer je van.”

Exposanten

Tot de exposanten behoren zowel kunstenaars die voor het eerst exposeren als kunstenaars die daar meer ervaring mee hebben, zoals Alexandra Drenth (recent in het Artemis Design Hotel in Amsterdam), Marijke van Oostrum (2015-2017 bij “ZomerExpo” van het Gemeentemuseum Den Haag), Pauline Nijenhuis (nu te zien bij “Voor de draad ermee!” in het Gorcums Museum) en Anke Land (in 2016 bij “Draad” in het ACECgebouw in Apeldoorn).

Diversiteit

Deze namen geven ook de diversiteit van de expositie aan. Hoewel de tentoonstelling door de galerie gepresenteerd wordt onder de naam “Quilters: textiel” zijn er werken te zien die met een veelheid aan technieken en materialen zijn gemaakt.

De expositie is te zien tot en met 8 juli 2018 in Galerie De Kapberg, wekelijks geopend van woensdag t/m zondag, 13 tot 17 uur.

> Naar Galerie De Kapberg

> Naar Biezenmortel Masterclass

0 items | € 0

Elke week

textielkunst

in je inbox?

Nieuwsbrief