Elena Obando: een surrealistische kijk op het alledaagse

De Costa Ricaanse kunstenaar Elena Obando, alias Saturno Rosa (1988), borduurt onder andere fragmenten van gezichten op tule dat in een houten borduurring gespannen is. Eenmaal klaar houdt ze de borduurring voor haar gezicht en omdat op afstand vooral het borduurwerk en niet de tulen ondergrond zichtbaar is, krijgt ze zo een geheel nieuwe look; bijvoorbeeld een paarse neus, lange wimpers en kleurrijke lippenstift.

Tekst: Dorothé Swinkels

Op zoek naar een manier om haar borduurwerk minder conventioneel te maken, kwam ze terecht bij tule (een netstof met een open structuur waardoor de stof transparant is) als ondergrond.

Het is een niet gebruikelijk materiaal, het wordt wel ingezet door haute couture-borduurders. Elena wilde vooral kleurrijk werken, koos in eerste instantie voor vogels, maar - vertelt ze: ‘Ik wilde iets grappigers maken, ging deze gezichten borduren die als een masker werken.’

Oefening baart kunst

Elena begon met borduren tijdens haar opleiding tot sieraadontwerper, waar de eerste opdracht was: het combineren van verschillende materialen in een werkstuk. Al zoekend viel haar het borduurwerk van haar tante op. Ze zag de mogelijkheden tot combineren en creëerde een kleine collectie sieraden met borduurwerk.

"Borduurwerk helpt me om mijn rust te bewaren tijdens deze crisis"

Inmiddels borduurt Elena heel graag: ‘Het ontspant me en leidt me af van de routine’, zegt ze. ‘Ik heb het mezelf aangeleerd, ben op internet op zoek gegaan naar verschillende steken en technieken. Door veel oefening en geduld kreeg ik het vertrouwen om fouten te durven maken en om plezier te hebben in het proces van leren. Ik denk dat de grote uitdaging van borduren tijd is, het is als schilderen met draden en tijdrovend. Afhankelijk van wat ik maak ben ik een week tot drie maanden met een werk bezig, dat is een uitdaging.

Maar hoe meer moeite en tijd ik investeer, des te tevredener ik uiteindelijk ben.’
Tot slot merkt Elena op: ‘De Covid 19-crisis is voor ons allen om verschillende redenen een moment van contemplatie, een moment waarop we elkaar moeten steunen en onze geest en ons lichaam in een goede staat moeten houden. Borduurwerk is echt mijn vorm van meditatie, elke keer als ik het doe voelt mijn ziel en lichaam zich beter en dat helpt me om mijn rust te bewaren tijdens deze crisis.'

> Naar de website van Elena Obando

Hoofdbeeld: Elena Obando, untitled.

Meer

Meta Heemskerk ‘Collithografie’
De Theatrale werken van Aurélien Finance zijn troosters
De veelkleurige verticale kleurverlopen van Ulrike Martha Zimmerman
Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief