Aniela Hoitink ontvangt prijs voor kleding van mycelium

Eind maart ontving Aniela Hoitink de prestigieuze H&M Global Change Award voor MycoTEX, een project waarin zij textiele maakprocessen, zoals breien en weven, achter zich laat om textiel te laten “groeien”. De prijs is een bevestiging van haar positie in de internationale voorhoede van innovatieve modeontwerpers. Wat zal deze prijs haar brengen? We vroegen het haar.

Tekst: Monika Auch

Wat houdt MycoTEX in, en waarom is het zo innovatief?

“We ontwikkelen duurzaam textiel van mycelium, de wortel van de paddenstoel. Met behulp van ons 3D-modelleringsproces en dit nieuwe textiel creëren we kledingstukken die perfect op het lichaam passen, zonder dat er geknipt of genaaid hoeft te worden. De voordelen van deze korte productieketen zijn groot: we gebruiken geen chemicaliën en pesticiden, het waterverbruik daalt met 99,5% en door lokaal te produceren is er weinig transport nodig. We groeien alleen wat we nodig hebben er is geen textielafval in de productiefase. Na het dragen wordt het kledingstuk in de grond begraven en zal het composteren.”

“Na het dragen wordt het kledingstuk in de grond begraven en zal het composteren.”

Wat ga je met de prijs doen?

“Het ontvangen van de Global Change Award is een eer. Bovendien zijn het geldbedrag en het accelerator-programma fantastisch. Ik ga naar New York en Shanghai om training en coaching te volgen. Daar gaat het bijvoorbeeld over: wie is je consument? Hoe ga je de productie opschalen? Hoe ga je verkopen? Het geld van de Global Change Award geeft me de gelegenheid om een microbioloog in dienst te nemen, een kleinschalig lab in te richten en verder te onderzoeken hoe het materiaal dagelijks draagbaar is.”

Wat is de reden dat je nu in de prijzen valt?

“Ik zit al tien jaar in de mode-innovatie en het is niet te peilen waarom dingen gebeuren. Belangrijk voor mij is doen waarin ik geloof. Eigenheid, personalisatie en materiaal zijn erg belangrijk voor mij. Daar heb ik veel onderzoek naar gedaan en dat zie je in MycoTEX terug. Ik verander juist het materiaal en de productietechnieken in plaats van het moeilijk te beïnvloeden menselijke gedrag. Als je naar de natuur kijkt, dan is daar in zekere zin sprake van een enorme consumptiemaatschappij; die boom heeft ieder jaar weer nieuwe bladeren. Daar kun je van leren en de bevindingen kun je toepassen op het huidige modesysteem, om het te verduurzamen.”

> Lees het interview met Aniela Hoitink in TxP 238

> Naar de website van Aniela Hoitink

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief