image

Rijswijk Textiel Biënnale

De Rijswijk Textiel Biënnale 2015 rijkt over de grenzen van textiel heen. Een select gezelschap van negentien internationale kunstenaars neemt je mee in een verbazingwekkende wereld waarin textiel meer is dan breien, haken en weven alleen. Kwetsbaar, spannend, stoer en vrouwelijk. Met een grote vescheidenheid aan technieken en materialen laat de Rijswijk Textiel Biënnale hedendaagse textielkunst van hoog niveau zien. Kom naar Museum Rijswijk van 9 mei t/m 27 september 2015 en laat je verrassen. Voor de route naar het museum en meer textielnieuws ga je naar de website van de Rijswijk Textiel Biënnale 2015.

 

Het komende nummer van Textiel Plus, dat op 30 april 2015 verschijnt, staat in het teken van de Rijswijk Textiel Biënnale én het Textiel Festival. Nieuwsgierig? Neem dan nu een abonnement en ontvang € 5,- korting

 

foto: Chiaochio & Giannone.

image

Mode op maat

Express yourself. Met deze hitsingel daagt Madonna uit om te laten zien wie je bent. Met mode en kleding tonen we onze individuele karakters. Knyttan speelt hierop in en laat de klant zijn eigen product ontwerpen. Met hoogwaardige Merinowol breit Knyttan unieke truien en shawls speciaal voor jou. Al swipend over het scherm van je iPad of iPhone zet je het patroon voor je trui in elkaar. Nog even je naam invullen op het label 'Made by' en jouw custommade jumper is klaar voor productie. Het naadje van de kous zie je in deze clip

 

foto: Knyttan.

image

Vitrine in de schijnwerpers

Textiel Plus Vitrine zet de bijzondere collectie van Petra Vonk in de schijnwerpers. Deze getalenteerde designer ontwerpt textiel voor interieur en mode. Haar werk karaktariseert zich door het samengaan van ambacht en moderne technologie en het aftasten van de grens tussen traditie en innovatie. De PoP Up Lace-corsages zijn bij uitstek het resultaat van deze bijzondere mix. Een ontwerper om in de gaten de houden. Bestel je eigen PoP Up Lace via Petra's Vitrine.

 

foto: Petra Vonk, PoP Up Lace.

image

Bio-design in Textiles

Is kleding gemaakt van bacteriën en schimmels verre toekomstmuziek? Ontwerpers maken steeds vaker gebruik van dieren en planten om radicaal nieuwe designconcepten te ontwikkelen. Micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en algen vormen de nieuwe bouwmaterialen voor het creëren van levend textiel. Op het voorjaarssymposium van Textielcommissie.nl staan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologisch vervaardigd textiel centraal. Wat gaat deze textiel voor ons betekenen? Kunnen wij schimmels en bacteriën wel beheersen? Hoe conserveer je biotextiel? Neem een kijkje in de wondere wereld van bio-design en kom op 18 mei 2015 naar Leiden. Voor informatie en aanmelden ga je naar Textielcommissie.nl.

 

foto: flyer symposium Bio-design in Textiles .

image

Reuzenspeelgoed

Deborah Simon creeërt haar eigen Toys"Re"us. Een speelgoedwinkel vol opgezette dieren in vreemde outfits gestoken. Simon is gefascineerd door evolutie en geeft in haar diergroepen een eigen interpretatie van dit fenomeen. Elk dier is met uiterste nauwkeurigheid vervaardigd en lijkt daardoor op de originele versie, maar dan nét een beetje anders. Een beer waarvan de vacht ontbreekt, zul je niet aantreffen in de natuur en het is deze loskoppeling van de werkelijkheid die de kunstenaar fascineert. Voor de complete evolutietheorie van Deborah Simon ga je naar www.deborahsimon.net.

 

Deborah Simon, 'Ursus americanus', 2013. Foto: Dan Wonderly.

image

Kleren maken de man

Gino Anthonisse brengt de verwondering terug in de wereld. Volgens de eigenzinnge modeontwerper denkt de mens tegenwoordig alles te weten. Een mindset die geen ruimte laat voor verbazing en verrassingen. Anthonisse combineert in zijn mannencollectie klassieke en etnische elementen met ongewone materialen en accessoires. Met zijn mystieke ontwerpen brengt hij de wonderen terug in ons bestaan. Laat je verbazen door Gino's ontwerpen in het TextielPlusHuis tijdens het Textiel Festival van 13 t/m 16 mei 2015 in Leiden.

 

foto: Gino Anthonisse.

image

Monsieur Plant

De lente is in aantocht. De Franse kunstenaar Christophe Guinet alias 'Monsieur Plant' koestert de plantenwereld en heeft een aantal iconische Nike-schoenen omgevormd tot natuurlijke sculpturen. De 'Just Grow It!'-sneakers bestaan nu uit stenen, papavers, zaadjes, bloemblaadjes en hout. De kunstenaar wil hiermee aandacht trekken voor de natuur en niet alleen voor de productie. Om hiervoor dan een populair product te nemen als de sneaker is een slimme zet. Het project verkrijgt nu al veel aandacht, maar dat komt natuurlijk ook omdat het er geweldig mooi uitziet. Neem een kijkje in de plantentuin van Christophe op Epiphytegarden.

 

foto: Mr PLANT, 'Just Grow it!', 2014.

image

Tactiel textiel

Tien toppers tonen zich op hun best in pop-up galerie Oranjerie. De tentoonstelling 'Tactiel textiel' brengt werk van tien vooraanstaande Nederlandse kunstenaars die op verschillende manieren werken van textiel maken. Barbara Broekman, Aleksandera Gaca, Myryam Geluk, Mirjam Hagoort, Marianne Kemp, Anke Land, van Tijn & van Tijn, Wandschappen, Ivo den Baar en Nicole Driessens vormen een uistekende aanleiding voor een reisje naar Goes. Kom voor 21 maart 2015 naar pop-up galerie Oranjerie.

 

foto: pop-up galerie Oranjerie, 'Royal Bouquet'.

image

Borduren voor de sterren

Handwerk is hip in coutureland. Modehuizen grijpen steeds meer naar traditionele handwerktechnieken en nemen deze op in haute couture collecties. In het Verenigd Koninkrijk vinden topontwerpers hun weg naar de studio van Jenny King. Jenny King Embroidery is dan ook een van de topstudio's als het aankomt op borduurwerk. King vertaalt traditionele technieken naar hedendaags design. Door haar werkwijze blijft de oude techniek van Iers borduurwerk in stand en blaast ze deze op eigentijdse wijze nieuw leven in. De samenwerking met couturiers levert spectaculaire resultaten op. Kings collectie vind je op www.jennykingembroidery.com.

 

Jenny King Embroidery, Shona Foster.

image