Expositie "Eva Jospin: Paper Tales" in Het Noordbrabants Museum

De Parijse kunstenaar Eva Jospin (1975) heeft drie zalen van het Noordbrabants Museum omgetoverd tot een mysterieuze fantasiewereld. Haar monumentale sculpturen van bossen en antieke ruïnes, geven je het gevoel dat je door een sprookjeswereld loopt, maar dan wel gemaakt van bruin karton.

Tekst: Sandra Mackus

Jospin is internationaal bekend geworden met haar reliëfsculpturen van bossen. Het wandvullende Forêt Palatine (2019-2020) is in Den Bosch te zien.

"De landschappen hebben iets macabers"

Het verwijst naar het Duitse Paltserwoud, waar zich een aantal sprookjes van de gebroeders Grimm afspelen. De bossen zijn, zoals de kunstenaar ze zelf noemt ‘mentale ruimtes’. De bezoeker wordt uitgenodigd zijn fantasie de vrije loop te laten gaan, en wellicht naar sprookjes uit de eigen kindertijd te dwalen. Er zijn geen grootse, achterliggende thema’s aan het werk verbonden. Het maakt je echter even los van het alledaagse – een welkome afwisseling in deze tijd.

Architectuur

Haar werk Nymphées (2019) heeft eerder iets futuristisch en doet denken aan een landschap uit Star Wars. Op een bundel stalagmieten is een fantasiewereld gecreëerd, waarin hier en daar ruïnes uit de Romeinse en Griekse oudheid staan. Het herinnert aan Jospins interesse voor architectuur, hoewel ze deze studie al snel voor de kunstacademie inwisselde. De landschappen doen romantisch aan, maar hebben ook iets macabers, doordat ieder spoor van de mens ontbreekt.

Laag voor laag

De Parisienne gaat als een beeldhouwer te werk. Lagen karton worden op elkaar geplakt en vervolgens gelaserd, gefreesd en geschuurd. Zo nu en dan worden natuurlijke elementen als (lava-)steentjes toegevoegd, om de structuur van het werk te versterken. Waar ze voor de grovere partijen hulp krijgt van assistenten, maakt ze ragfijne elementen als takken en blaadjes zelf. Hierin schuilt de hand van de meester.

 

Krachtig

De kracht van het werk zit vooral in het materiaal, hoewel niet letterlijk natuurlijk. De sculpturen ogen robuust en van steen, terwijl het (wegwerp-)materiaal kwetsbaar en vergankelijk is. Het lijkt de inhoud van de werken te onderstrepen: de natuur wint het van cultuur. Terwijl haar fantasierijke bouwsels visueel door natuurlijke guirlandes worden overwoekerd, is het uiteindelijk het materiaal zelf, dat de bouwsels van binnenuit laat vergaan.

De tentoonstelling Eva Jospin: Paper Tales is nog t/m 19 september 2021 te zien in Het Noordbrabants Museum.

> Naar deze tentoonstelling

Meer

Ana María Hernando maakt de ongekende mogelijkheden van tule zichtbaar
De veelzijdigheid van werken in textiel te zien in Museum de Kantfabriek
Eva Fàbregas toverde een industriële hal om tot een surrealistisch landschap met amorfe sculpturen
Esther Bornemisza - “Approaches” Modern Fiber Art
0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief