De "gebreide graffiti" van BreiwerkWest maakt Amsterdam liever

Een zonnige dag of juist met vrieskou, het deert ze niet, de breisters van BreiwerkWest. Geregeld duiken ze op in Amsterdam met hun brei-interventies. Waarom deze ‘gebreide graffiti’? We vragen het breister van het eerste uur Ellis - haar achternaam vindt ze onbelangrijk - tijdens een breisessie in de buurt van het EYE Filmmuseum.

Tekst: Edith Rijnja

Waarom breien in de openbare ruimte?

“Wij, een drietal zzp’ers, wilden samen iets anders doen dan binnen werken. We deelden een passie voor breien en graffiti, zo was bijvoorbeeld Banksy een belangrijke inspiratiebron, om mensen op straat even te doen stilstaan. En het intieme van brei- en haakwerk biedt een mooi contrast met de straat. Al gauw kregen we een grote groep aanhangers die mee wilden werken.”

"Eén keer kwam de politie langs. We schrokken ons rot."

Hoe pakken jullie een project aan?

“Dat varieert. Samen met bezoekers van de zondagsmarkt op het terrein van de Westergasfabriek maakten we een bloemenveld om aandacht te vragen voor de teruglopende bijenpopulatie in de stad. Sinds een paar jaar pakken we de ringen van de brug in de buurt van het EYE Filmmuseum in met onze breisels. Bijna drie jaar terug in grijstinten, een subtiel statement naar voorbijgangers: ‘Denk niet zwart-wit. Dingen liggen meestal veel genuanceerder.’ Nu transformeren we de ringen naar rood en roze als ode aan de liefde en het hartzeer, omdat vorig jaar verschillende mensen in onze kring overleden zijn.”

 

Welke technieken gebruiken jullie? Het is niet alleen breien.

“Een van de vrouwen, Janine, is goed in haken. In de ringen zit haakwerk met veel stokjes en een netstructuur. Zelf ben ik hier aan het kabelbreien. Soms vragen we andere breisters naar breisels van bepaalde afmetingen die we ter plekke in elkaar zetten.”

Hoe reageert het publiek?

“Om de paar minuten gaat het werk op de foto. Geweldige reacties. Eén keer kwam de politie langs. We schrokken ons rot. Hun commentaar: ‘Ga zo door, dames.’ Pas geleden hielp een Syrische vrouw spontaan mee. Omdat ze nog in de asielprocedure zat en daarom niet mocht werken, was ze blij om op deze manier een steentje bij te dragen aan Nederland.”

BreiwerkWest maakt Amsterdam liever. Was dat ook niet wat de pas overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van de Laan, zo bijzonder vond aan haar inwoners?

Hoofdbeeld: Ellis van BreiwerkWest nabij het Eye Filmmuseum (foto: Edith Rijnja).

> Naar de website van BreiwerkWest

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief