Deventer


Jubileumfestival LOKK

Jubileumfestival van de LOKK in Deventer op 25 en 26 april 2013

Kant is overal
Kant is weer een actueel onderwerp. De mode staat meer dan voorheen in het teken van kant en transparantie. Toonaangevende modehuizen presenteren creaties waarbij gebruik gemaakt wordt van kant. Ook in de confectie zien we veel transparantie: blouses van kant, tule stroken aan de rokken, ondergoed in opengewerkte stoffen die tegelijkertijd bedekken en onthullen. Kant is altijd een spannende combinatie van open en gesloten delen. We zien dat niet alleen in textiel, maar ook in sieraden die geklost worden van metaaldraad, in tuinhekken en zelfs in de fietsenstalling bij station Alphen aan den Rijn.

Kant vroeger en nu
Aan het einde van de vijftiende eeuw wordt al melding gemaakt van kant. Op talloze schilderijen van oude meesters tonen de welgestelden hun rijkdom door middel van fraaie kanten. Vanaf 1850 zijn er door heel Nederland kantscholen opgericht. De kantnijverheid bevindt zich in die tijd op een hoogtepunt. Voor jonge meisjes wordt het nuttig gevonden aan deze scholen een opleiding te volgen. Ze kunnen dan zelf wat geld verdienen en bijdragen aan het gezinsinkomen. Na de vorige eeuwwisseling vermindert deze vorm van nijverheid al snel. Werk in fabriek of kantoor wordt ook voor jonge vrouwen geaccepteerd en levert meer op dan de uren achter het kantkussen.

Sinds 1970 wordt er weer meer geklost, nu uit liefhebberij of als vorm van kunstzinnige expressie. Zo ontstaan in die tijd ook kantkloskringen, groepjes vrouwen die zich samen met het kantklossen bezig houden. Uit deze kringen wordt in november 1978 de LOKK opgericht, de Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland. Binnen de vereniging zijn ook leden die zich bezighouden met andere kantsoorten, zoals naaldkant, frivolité en Lierse kant.
De belangrijkste functie van de LOKK is het bevorderen van het onderlinge contact en het motiveren tot activiteiten, zoals cursussen, lezingen, workshops en tentoonstellingen. Een jaarlijks terugkerend evenement is de Kantmarkt in december, waar leveranciers uit binnen- en buitenland allerlei kantmaterialen, antieke kanten en boeken te koop aanbieden.
Het verenigingsblad 'Kantbrief' verschijnt vier keer per jaar. Naast interessante artikelen, patronen en boekbesprekingen wordt informatie gegeven over alles wat in de LOKK wordt georganiseerd. Ook de website www.lokk.nl is een belangrijk communicatiemiddel.
De Stichting Cultureel Erfgoed, opgericht door de LOKK, heeft als doelstelling de kantkunst levend te houden. Zij beheert de bibliotheek en de kantcollectie van de vereniging en organiseert exposities over kant en kantkunst.

Een zee van kant
In 2013 bestaat de LOKK 35 jaar. Dit jubileum wordt gevierd in de de Lebuinuskerk in Deventer op 25 en 26 april 2013. De sfeervolle ruimte van de gothische kerk zal gevuld zijn met kant en kantgerelateerde artikelen. Ingezonden stukken voor de wedstrijd met het thema 'Een zee van kant' worden geëxposeerd. Tientallen kantkringen uit heel Nederland laten zien waarmee zij bezig zijn. Zusterverenigingen uit binnen- en buitenland zijn met een stand aanwezig. Handelaars uit diverse landen van Europa houden in de kooromgang van de kerk een extra speciale Kantmarkt. Kanttechnieken en andere textiele werkvormen worden gedemonstreerd en kunnen door de bezoekers worden uitgeprobeerd. In de serie jubileumpostzegels van de LOKK wordt de derde kantzegel te koop aangeboden.
Door leden van de LOKK zijn honderden paneeltjes van 20x20 cm gevuld met kantwerk dat past bij het jubileumthema. Deze zullen later worden verkocht ten bate van KiKa, het Kinderkankerfonds.

De top-expositie in de Lebuinuskerk is ‘Californian poppies', een internationaal kantproject dat dan eenmalig in Nederland te zien zal zijn. Het bestaat uit ongeveer veertig kantwerken, allemaal naar één ontwerp en door kantwerksters uit Amerika en diverse landen in Europa in hun favoriete techniek uitgewerkt.

Op beide dagen worden modeshows gehouden waarbij modern kantwerk getoond wordt.
Op andere lokaties vlak bij de Lebuinuskerk zijn workshops, lezingen en diverse meerdaagse cursussen. Voor het laatste nieuws hierover en voor aanmeldingen: www.lokk.nl

Het jubileumfestival van de LOKK is in de Lebuinuskerk, Kleine Poot 7 in Deventer. Op donderdag 25 april bent u welkom van 11 tot 17 uur, op vrijdag 26 april van 10 tot 16 uur. De toegangsprijs is € 8,- per dag, € 14,- voor 2 dagen (voor LOKK-leden € 6,- en € 10,-). Met een feestelijke kanten corsage op krijgt u € 1,- korting.

Voor meer informatie: www.lokk.nl

Foto: ontwerp: Thea de Roode
pijl